TWEE SOORTEN ERFRECHT

In Nederland kennen we twee soorten erfrecht: het versterferfrecht en het testamentaire erfrecht. Het versterferfrecht is het erfrecht zoals opgenomen in de wet. Als er geen testament is opgesteld, geldt het versterfrecht. Dit betekent dat als een erflater komt te overlijden zonder testament aan de hand van de wet wordt bepaald wie de erfgenamen van erflater zijn.

Het versterferfrecht betreft grotendeels regelend recht. Dit houdt in dat daarvan op bepaalde punten kan worden afgeweken bij testament. Dit wordt het testamentaire erfrecht genoemd. Als een testament is opgesteld, betekent dat niet dat de wettelijke regels niet meer gelden. Naast het testamentaire erfrecht kan de wet gewoon van toepassing zijn, tenzij de wet uitdrukkelijk is uitgesloten. Daarbij geldt dat dwingende wetsbepalingen niet kunnen worden uitgesloten bij testament.

DE LEGITIEME PORTIE IS DWINGEND RECHT

Door de wetgever is een aantal dwingende wetsbepalingen in de wet opgenomen. Hiervan kan zelfs niet bij testament worden afgeweken. Deze wetsbepalingen beperken de erflater in de mogelijkheid om af te wijken van de wet en dus in zijn testeervrijheid. De regeling van de legitieme portie is daar één van.

De relevante wetsbepalingen over de legitieme portie zijn opgenomen in artikel 63 e.v. van Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek. Artikel 4:63 lid 1 BW luidt: ‘De legitieme portie van een legitimaris is het gedeelte van de waarde van het vermogen van de erflater, waarop de legitimaris in weerwil van giften en uiterste wilsbeschikkingen van de erflater aanspraak kan maken.

In het huidige recht kan de legitieme portie dus niet bij testament worden uitgesloten. Simpel gezegd: een erflater kan weliswaar een persoon onterven, maar kan niet voorkomen dat diegene legitimaris is. Gevolg is dat de erflater niet kan voorkomen dat een legitimaris aanspraak maakt op de legitieme portie en de legitimaris zo alsnog een deel van de waarde van de nalatenschap van erflater ontvangt. Verschil is wel dat een legitimaris alleen geld kan ontvangen uit de erfenis. Een legitimaris heeft, anders dan de erfgenamen, geen recht op spullen van de erflater.

Ook in het geval een kind niet onterfd is, kan een beroep worden gedaan op de legitieme portie. Dit wordt genoemd het aanvullend beroep op de legitieme portie. De legitieme portie kan namelijk groter zijn dan het erfdeel. Dit is iets dat niet iedereen weet. Het is dus belangrijk om goed informatie in te winnen over de legitieme portie, ook als u niet bent onterfd. Een advocaat erfrecht kan u alle informatie over de legitieme portie geven.

Onterven bij testament is dus mogelijk, maar een kind kan altijd een beroep doen op zijn legitieme portie.